måndag 16 juni 2014

Tidsplanen börjar ta form

Leverans i november från Eksjöhus

Jaha, då börjar vi få lite klarhet i tidsplanen. Pratade med Eksjöhus idag och de gissar på leverans av hus i november. Inget är säkert ännu, definitivt besked kommer från Eksjöhus om några veckor.

Markarbeten

Så markarbeten drar väl igång i september/oktober, så egentligen är det rätt lugnt ett tag framöver.

Inflyttning

Inflyttning brukar bli ca 20 veckor efter husleverans enligt Eksjöhus, så i april bör vi kunna flytta in. Ganska perfekt tid för inflyttning, bara att ta tag i allt som skall göras på tomten - altan, pool, staket, lite blommor, gräs etc. Sen ska ju huset målas och inredas, så kommer bli en hektisk vår och sommar nästa år.

Fokus just nu får bli att hitta alla de grejer vi ska köpa själva.

Ni som byggt, brukar tidsplanen hålla? Som det ser ut har vi ca 40-44 veckor från avrop och bygglovsansökan till inflyttningsfärdigt hus.

torsdag 12 juni 2014

Bygglovet inskickat - YES!

Bygglovet

Nu är bygglovet äntligen inskickat till Haninge kommun. Maximalt tar det 10 veckor, har vi otur tar det väl så lång tid eftersom det snart är semestrar, men vi hoppas på besked tidigare såklart!

Vi valde i bygglovet att lägga huset på 38 meter, men när markarbetena börjar är vår plan att eventuellt gå ner något i höjd om det fungerar bättre med tanke på kullen, är ju onödigt att spränga en massa om det inte behövs. Att sänka borde dessutom inte vara några problem kontra att höja.

Garaget blir på 34 kvm (38,4 BYA), hade gärna haft större garage. Tycker dock inte det blir bra på tomten om vi skulle ha ett större.
Bygglovet

Framtida projekt

Vi får ju totalt ha 250 kvm huvudbyggnad och maximalt 50 kvm komplementbyggnad fördelat på maximalt 2 komplementbyggnader. Så vi har följande möjligheter i framtiden på tomten:
* Ca 30 kvm + 15 kvm bygglovsfritt på huvudbyggnaden, högst osäkert om dessa kan komma till användning
* Ca 11 kvm förråd eller växthus
* Bygglovsfri friggebod 15 kvm, kanske ett poolhus
* Attefallshus 25 kvm, kanske ett gästhus med bad och kök

En stor anledning till att ha hus är ju roliga projekt, så vissa av dessa möjligheter kommer säkerligen tas tillvara så småningom.

tisdag 10 juni 2014

Silestone, granit eller marmor?

Bänkskiva - svårt val

Bänkskiva till kök är nog ett av de allra svåraste valen vi står inför.

Bänkskivan gör väldigt mycket för helheten i köket och tyvärr kan det kosta nästan hur mycket som helst :-(

Marmor

Marmor har länge varit en favorit, men vi tror att det kan bli lite för mkt vit i köket med marmor. Vi är också oroliga för fläckar, vi har ju 2 små som garanterat kommer kasta och sedan spilla en hel del mat.

Granit

En mörk granitsten tror vi skulle passa in superbra, tål också lite mer än marmor när det gäller fläckar. Så mörk granit är helt klart en stark kadidat.

Silestone

Sen har vi Silestone, kvartskomposit. Grymt snygga och går att få i vilken färg som helst i stort sett. De skall också vara nästintill omöjliga att fläcka ned. Nackdelen med Silestone är att de är väldigt dyra. Det är också väldigt lite skrivet av konsumenter kring Silestone. Att få läsa om folk som har en produkt och är nöjda med den gör att man känner sig betydligt mer trygg med köpet.

Finns det någon som har erfarenhet av Silestone?

måndag 9 juni 2014

Alla val man ska göra...

Ett axplock av de val som skall göras

Till huset har vi valt bort en hel del grejer för att kunna köpa själva. Nedan en lista på några av alla de val som måste tas närmsta månaderna:

  • Samtliga golv - det vi vet är att vi vill ha mörka plankgolv i alla rum förutom sovrummen där vi kommer köra på heltäckningsmatta.

Favoriten just nu, Berg och Berg Classic Dalarna. Bild från Bygghemma.se

  • Bänkskiva i kök - här väljer vi mellan sten eller Silestone, kommer bli mörk bänkskiva. Eventuellt har vi olika på bänk och köksö.

Grymt läcker sten från Silestone, Nego Tebas. Bild från Silestone.se

  • Ugn och spis - här lutar det åt en 90 cm ILVE.

Denna i rostfritt och med Induktion, att den skall vara så dyr bara. Bild från Italianbrands.se

  • Köksfläkt - här drar vi åt två olika håll så vi får se var vi landar.
  • Blandare i kök och badrum - lutar åt klassiska blandare från duschbyggarna, i köket kan det dock bli en större variant med "slang".

Klassisk, enkel. Bild från Duschbyggarna.se

  • Badrumsinredning - här har vi inte kommit så långt ännu.

lördag 7 juni 2014

Väg till tomten börjar bli klar

Väg till tomten

Kunde inte låta bli att åka förbi tomten idag. Nytt sedan förra besöket var att den gemensamma vägen upp till tomten i stort sett var klar :-). Borde inte vara så långt kvar till någon av grannarna börjar med grund och markarbete.

Vägen upp till tomten

Kakel badrum

Vi var också förbi Kakelspecialisten idag. Vi kollade främst kakel till badrumsväggarna. Blir något i stil med nedan.
Kakel till badrum

Stora plattor med smal fog tycker vi känns stilrent.

torsdag 5 juni 2014

Se Attefallshus eller komplementbyggnad som investering

Byggrätten på vår tomt

Har inte tänkt så mycket på byggrätten innan, men vi har följande byggrätt på fastigheten. Huvudbyggnad max 250 kvm och sedan 2 komplementbyggnader på 50 kvm styck. Sedan får man ju efter gårdagens beslut bygga 25 kvm Attefallshus och 15 kvm friggebod.

Uthyrningshus

Har nu börjat fundera lite smått på om man på sikt skall bygga ett uthyrningshus för den ena byggrätten av komplementbyggnad. Vår tomt är på 1 680 kvm så känns inte som vi skulle bli speciellt störda av det om vi lade den byggnaden så långt ifrån vårt hus och altan som det går, den skulle dessutom ligga ca 1,5 meter under vårt hus.

Kalkyl

Nedan en liten enkel kalkyl för ett sådant projekt:
Platta ca 100 000 kr
El, vatten och avlopp ca 50 000 kr
Anpassningar tomten ca 25 000 kr
Byggnaden 875 000 kr (17 500 kr/m2)
Total kostnad 1 050 000 kr


Avkastning EK

Jag gissar på att en rimlig hyra skulle vara 9 000 kr i månaden (108 000 kr/år), i kalkylen ovan har jag räknat med hög standard avseende mtrl val etc. Om man ser den som en helt fristående enhet och belånar den med 75 % (787 500 kr) till 3 % ränta (23 625 kr innan skattereduktion) skulle avkastningen på eget kapital bli hela 32 % eller 84 375 kr (ngt högre med tanke på skattereduktionen, men samtidigt har man lite underhåll). Inte många fonder eller aktier som ger den avkastningen hyfsat riskfritt.

Låga boendekostnader

Kan även räkna hur stor del av ens egna boendekostnader som skulle täckas. Vi kommer ha lån på ca 5 000 000 kr, vid en ränta på 3 % blir den årliga kostnaden 150 000 kr för lånen (innan skattereduktion). Driftkostnaden räknar vi med blir ca 2 000 kr per månad, så totalt 174 000 kr. Då skulle en hyresgäst på tomten betala ca 48 % av boendekostnaderna.

Väldigt sund investering, men kanske ändå inte värt det eventuella stöket?

tisdag 3 juni 2014

Avrop avklarat

Avrop huset

Idag gjorde vi avrop enligt plan, nu kommer det ta 2-3 veckor för Eksjöhus att sammanställa allt och sedan skall vi lägga den slutgiltiga beställningen. Fortfarande finns vissa frågetecken kring framförallt garaget och FTX, men de föreslog att vi skulle köra avropet så får vi eventuellt korrigera innan slutgiltig beställning. Vi gjorde också så att vi lyfte ur en hel del grejer ur ordern så får vi tid att åka runt och klämma och känna och kan beställa/köpa själva. Golv var en sådan grej som åkte ur, känns omöjligt att ta beslut där :-(

Avropet avklarat, så en bit på väg är vi :-)

Bygglovet

Nu ska vi tydligen jaga fatt i "vår" KA innan bygglovet kan gå in, att det skulle göras innan är säkert självklart för de flesta, men eftersom ingen sagt något till oss så hade vi inte tänkt på det. Så imorgon blir det att ringa en som jag fått höra skall vara bra.

söndag 1 juni 2014

Skön helg

Det har varit en lugn helg när det gäller husbyggs planering. I fredags blev det middag ute med familjen för första gången på länge, en av de saker man verkligen kommer sakna med att inte bo i direkt anslutning till stan. Lördagen blev riktigt lugn, mycket häng vid lekplatsen.

Idag var det seriespel i tennis i riktigt härligt väder. Den längsta bortamatchen i årets serie. 44 mil har avverkats under dagen, skönt att det blev en vinst med 4-0 efter så många timmar i bil :-)

På tisdag smäller det när det gäller huset, då har vi avstämningsmöte med Eksjöhus. Det som skall avhandlas är:
* Bygglovet, måste besluta oss för vilken höjd huset skall ligga på
* Order specifikationen inför avropet